0

Resipi Begedil Ayam

Posted by Unknown on 22:27




Assalamualaikum..

Hujan lebat kat sini.. en. suami sedang lena letih agaknya menyiapkan laporan projek untuk semester ni.. Biarlah dahulu, boleh lah Cekti pinjam laptop beliau sebentar untuk kongsikan resipi begedil ayam ni.. hihihi :D

Resipi ni, mak Cekti yang ajarkan.. Inshaallah sedap.. 

Bahan-bahan ( 15 biji begedil cumil )

  • 4 biji kentang
  • satu sudu kecil garam 
  • 1/2 sudu kecil lada putih
  • dada ayam yang dicincang kasar
  • daun sup dan bawang  dicincang halus
  • 1biji bawang merah yang telah digoreng
  • 1 biji telur (di pukul)

Cara-cara 


1.Kentang dikupas, dipotong 4 dan digoreng hingga garing. 

2.Setelah garing, tumbuk atau lenyekkan kentang itu hingga hancur. Biar sejuk. 

3.Kemudian ambil ayam cincang dan goreng sebentar atas api tanpa minyak dan gaulkan bersama kentang yang sudah dilenyek tadi. 

4.Masukkan daun sup, daun bawang, bawang goreng, lada putih dan garam. 

5.Gaul hingga semua bahan sebati. Kemudian ambil sedikit dan bulat2kan dengan saiz sederhana 

6.Akhir sekali, celupkan dalam telur dan goreng. 














  *Tips tambahan
  • Kentang JANGAN direbus, nanti adunan akan jadi lembik, dan terpaksa tambah tepung plak.
  • Isi ayam boleh diganti dengan ayam kisar atau daging burger.
  • Urutan nak masukkan apa dulu, tak kisah, asalkan semua bahan diadun sempurna.
  • Kalau nak jimat pakai telur, boleh tambahkan tepung gandum untuk banyakkan lagi salutan telur tu..
  • Bawang jangan digoreng terlalu garing, nant begedil jadi warna hitam.

Selamat Mencuba !!


0 Comments

Post a Comment

Copyright © 2009 Zurr Izaty Zolkepli All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.

Letakkan notis atau link anda disini

(X)